ביומימיקרי

משמעות המונח ביומימיקרי היא חיקוי החיים (Biomimicry: Bio=life; mimesis=imitate). ביומימיקרי היא דיסיפלינה רב-תחומית המקדמת חיקוי ולמידה מהטבע לפתרון בעיות בדרכים מקיימות.

קפיצת דרך רובוטית בהשראת הצפרדע

מאת: דפנה חיים-לנגפורד

בהמשך לפיתוח רובוטים בהשראת זוחלים, חרקים, מיני ציפורים ודגים, שיתוף פעולה בין מכון Wyss בהרווארד לפיתוח טכנולוגיות בהשראת הטבע, לבין בית הספר להנדסה בהרווארד הוביל לקפיצת דרך (...) על ידי פיתוח רובוט בהשראת הצפרדע.

אחד האתגרים בפיתוח רובוטים לשימוש באזורים מוכי אסון הוא הצורך בעבירות גבוהה מצד אחד ובעמידות הרובוט בפני שטח מאתגרים. הרובוט שפותח בהשראת הצפרדע, מורכב משילוב של אלמנטים גמישים ואלמנטים קשיחים. השילוב הזה מאפשר לרובוט, לפי החוקרים, לקפוץ ממקום למקום ולנחות בצד הנכון המאפשר המשך תנועה, עם מינימום פגיעות במבנה הרובוט.

הפיתוח הנוכחי יאפשר פיתוח עתידי של רובוטים בעלי מבנה גמיש ועמיד, לתנועה בחללים צרים ולמעבר בין מכשולים בסביבה לא צפויה ואף מסוכנת מבחינת פני השטח.

הרובוט, שפותח בהובלת Nicholas Bartlett נבנה באמצעות מדפסת תלת ממד, ובתשע שכבות שונות בעלות טווח גמישות משתנה, מגמיש ביותר לקשיח. בתוך הליבה הקשיחה של הרובוט נמצאים הסוללה ומדחס האוויר, המאפשרים את ההנעה של הרובוט. חלקים גמישים יותר בונים את הגוף ואת שלושת הרגליים המשמשות לקפיצה ולנחיתה.

על מנת לקפוץ, הרובוט מנפח את אחת הרגליים כדי להטות את הגוף לכיוון הרצוי. תערובת של בוטן וחמצן מוזרמת לחלק העליון ליצירת בעירה.  ברגע ההצתה, גוף הרובוט, שהוא למעשה בלון גדול, מתנפח במהירות, דוחף את הרובוט מהקרקע וגורם לו לקפוץ באוויר למרחק של כמטר. השכבות הרכות מסוגלות לספוג את הנחיתה, תוך שמירה על שאר האלמנטים שמהם בנוי הרובוט.

 

פיתוח של רובוטים מחומרים גמישים במקום ממתכות נמצא היום במרכז העשייה המחקרית בנושא, כאשר הצורך לפתח חלקים נעים מחומרים גמישים חשוב לא רק לרובוטים הפועלים באזורים מוכי אסון, אלא גם בפסי ייצור המשלבים אנשים עם מכונות. רובוטים אלה בעלי יכולת התאמה לסביבה, בטוחים יותר לאדם ועמידים יותר מהרובוטים הקשיחים.